Na zijn studies sociale wetenschappen (drs.) en filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen, volgden een postdoctorale ‘omscholing’ tot ‘assistant-to-the-manager’ van VNO/De Baak en organisatiekunde aan de Open Universiteit. Stevige praktijklessen in z’n werk, in de gemeentepolitiek als fractievoorzitter en in diverse voorzitterschappen, vulden en vullen z’n ransel verder.

Toch ook hier iets over zijn werk. Dankzij alles wat Gaston Vilé (1956) in z’n ransel draagt met z’n levenslessen, z’n studies, z’n politieke ervaring, z’n werkervaringen in het bedrijfsleven, de advieswereld en bij de overheid, is hij samenwerken in welke organisatievorm dan ook gaan zien als ‘Huizen van Samen™’. Ook organisaties, mensen die in een project samen werken, ‘wonen’ in een dergelijk Huis. Zijn ‘ding’ is om in het werk te werken aan het op orde krijgen en houden van deze Huizen.

Als het Huis van Samen™ niet op orde wordt gehouden is de samenwerking dood, instinctmatig of werktuiglijk. Verbeteren van samenwerken begint daarom bij het ontwikkelen van bewustzijn daarop. Dat is het begin naar dynamisch en vitaal samenwerken dat effectief, affectief en reflectief is.

Het Huis van Samen™ is het resultaat van de zoektocht van Gaston Vilé. Hij heeft gezocht naar een hulpmiddel, een instrument om samenwerkingsproblemen (gedoe) te begrijpen. Omdat hij dat niet vond, is hij in de loop van de jaren zelf een dergelijk instrument gaan ontwikkelen (zie ook Onderzoek samenwerken).

Waarom hij dit alles doet? Omdat hij eraan wil bijdragen dat werkende mensen een vreugdevol en avontuurlijk leven leiden doordat zij door toewijding aan hun werk meer en meer zichzelf worden. Gedoe en een onprettige werksfeer staan dit in de weg. Daarom werkt Gaston Vilé aan samenwerken.

Zijn grootste levensles? Bruggen bouw je van twee kanten.

error: Content is protected
Don`t copy text!