Bijeenkomsten met een vrije structuur richten zich op samenwerkingsvermogen en samenwerkingskwaliteit

Bijeenkomsten met een vrije structuur richten zich op het samenwerkingsvermogen en de samenwerkingskwaliteit van de groep (afdeling, team, OR, samenwerkingsverband) die een taak heeft. Dit vermogen en die kwaliteit bepalen het werk en de resultaten.

De bijeenkomsten volgen het verborgen programma van de groep. Ongehinderd door het externe ritme van geserveerde koffie en broodjes. Het zijn vaak meerdaagse bijeenkomsten waarin stiltes vallen die de groep verder laten komen in tot dat moment onbekend gebied. Het is experimenteren, ontdekken en leren.

En er komt altijd iets essentieels uit wat direct in de praktijk van alledag bruikbaar is en waarop de groep kan accelereren. Dankzij juist het niet geprogrammeerd zijn zoals (strategische) visievorming, kick-off meetings, creatieve of ideeënsessies voor (jaar)plannen.

Het fascinerende is vooral ook dat het een mysterie is hoe het proces van een bijeenkomst met een vrije structuur werkt. Ontwerpen van deze bijeenkomsten is onmogelijk. Regels zijn er wel.

Gaston Vilé heeft een schat aan ervaring met deze bijeenkomsten. Faciliteren van deze bijeenkomsten doet hij niet alleen: een tweede (en soms derde) facilitator komt altijd met hem mee.

Onderwerpen: samenwerkingsvermogen en samenwerkingskwaliteit

Bijeenkomsten met een vrije structuur zijn typische trage zoek-en-vind-bijeenkomsten. Van te voren is niet te zeggen waar ze over gaan. Maar vaak komen onderwerpen aan bod als samenwerken, hoe gaan we met elkaar om, met collega’s en managers, met onze klanten, doen we de goede dingen, persoonlijke bindingen met de organisatie.

Wanneer

Leidinggevenden en betrokkenen weten heel goed wanneer een dergelijke bijeenkomst nodig is. Zij weten heel goed wanneer de tijd rijp is om aan de kwaliteit van de groep te werken. Zij weten heel goed wanneer de ‘gewone’ sessies niet meer voldoende effect hebben en het werk en de resultaten onvoldoende verbeteren.

Zij die dit punt herkennen, zullen over het algemeen -zoals ooit iemand zei- uitgetraind en ‘afgetraind’ zijn, dat wil zeggen het stadium van cursussen (zoals feedback geven en ontvangen, communiceren, conflicthantering) voorbij zijn. Dán is het tijd om Gaston Vilé in te schakelen bij het proces dat voor u, uw groep, uw organisatie belangrijk is.

Toe aan een bijeenkomst met een vrije structuur? Klik hier en vul het informatieformulier in!

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.